Suszenie
Suszenie jest ogólnie rozumiane jako usuwanie cieczy z materiału lub przedmiotu, suchego materiału, poprzez odparowanie, odparowanie, zastosowanie środków suszących lub inne zastosowania techniczne.
Cechą charakterystyczną suszenia jest zatem redukcja wilgoci (odwodnienie, osuszenie) poprzez konwersję termofizyczną.
Jednym z rodzajów suszenia żywności na powietrzu jest metoda konserwowania polegająca na odwodnieniu. W procesie tym woda jest usuwana z żywności w sposób naturalny (powietrze i słońce) lub w tzw. odwadniaczach za pomocą suchego powietrza. W ten sposób zawartość wody zostaje zmniejszona do poziomu od 15% do 25%.
Dzięki temu żywność może być przechowywana przez dłuższy czas, ponieważ psuje się i pleśnieje znacznie wolniej. Smak zostaje zachowany, a w niektórych przypadkach nawet wzmocniony.
Dzięki instalacjom suszącym VETEC ANLAGENBAU możesz osiągnąć wyjątkowe rezultaty. Odkryj nasze produkty już teraz.

AEROMAT

AEROMAT BAKE

AEROMAT COMPOUND

CLIMAMAT

CLIMAMAT TWIN

CLIMAMAT CROSS

CLIMAMAT HIGHCUBE

CLIMAMAT POWER

CLIMAMAT ALPAS
