Suszenie
Suszenie jest ogólnie rozumiane jako usuwanie cieczy z materiału lub przedmiotu, suchego materiału, poprzez odparowanie, odparowanie, zastosowanie środków suszących lub inne zastosowania techniczne.
Cechą charakterystyczną suszenia jest zatem redukcja wilgoci (odwodnienie, osuszenie) poprzez konwersję termofizyczną.
Jednym z rodzajów suszenia żywności na powietrzu jest metoda konserwowania polegająca na odwodnieniu. W procesie tym woda jest usuwana z żywności w sposób naturalny (powietrze i słońce) lub w tzw. odwadniaczach za pomocą suchego powietrza. W ten sposób zawartość wody zostaje zmniejszona do poziomu od 15% do 25%.
Dzięki temu żywność może być przechowywana przez dłuższy czas, ponieważ psuje się i pleśnieje znacznie wolniej. Smak zostaje zachowany, a w niektórych przypadkach nawet wzmocniony.
Dzięki instalacjom suszącym VETEC ANLAGENBAU możesz osiągnąć wyjątkowe rezultaty. Odkryj nasze produkty już teraz.