Suszenie

Suszenie jest ogólnie rozumiane jako usuwanie cieczy z materiału lub przedmiotu, suchego materiału, poprzez odparowanie, odparowanie, zastosowanie środków suszących lub inne zastosowania techniczne.
Cechą charakterystyczną suszenia jest zatem redukcja wilgoci (odwodnienie, osuszenie) poprzez konwersję termofizyczną.

Jednym z rodzajów suszenia żywności na powietrzu jest metoda konserwowania polegająca na odwodnieniu. W procesie tym woda jest usuwana z żywności w sposób naturalny (powietrze i słońce) lub w tzw. odwadniaczach za pomocą suchego powietrza. W ten sposób zawartość wody zostaje zmniejszona do poziomu od 15% do 25%.

Dzięki temu żywność może być przechowywana przez dłuższy czas, ponieważ psuje się i pleśnieje znacznie wolniej. Smak zostaje zachowany, a w niektórych przypadkach nawet wzmocniony.

 

Dzięki instalacjom suszącym VETEC ANLAGENBAU możesz osiągnąć wyjątkowe rezultaty. Odkryj nasze produkty już teraz.


maszyna

AEROMAT

maszyna wędzarska

AEROMAT BAKE

maszyna

AEROMAT COMPOUND

maszyna wędzarska

CLIMAMAT

maszyna

CLIMAMAT TWIN

maszyna

CLIMAMAT CROSS

maszyna

CLIMAMAT HIGHCUBE

maszyna

CLIMAMAT POWER

maszyna wędzarska

CLIMAMAT ALPAS

maszyna wędzarska

CLIMAMAT TEXTILE